26 & 27. Mai

2 0 2 3

26 & 27. Mai

Grønsand Gjestegård

Hurum, Asker

Norway

Grønsand Gjestegård

Hurum, Asker

Norway

2 0 2 3

FESTIVAL ARTIST

M A R I A N N   H A U K A A S

MH4
MH6
MH3
MH5
MH1

HISTORIEN OM KUNSTNEREN

( fortalt av henne selv )

 

Mariann Haukaas, f: 14.11.63, vokste opp i Bærum. Som 19-åring reiste hun til USA, Denver, for å jobbe som au-pair og studere kunst. Hun studerte commercial art på college i 3 år, og tok i tillegg male- undervisning. I tillegg jobbet hun som Intern og protesjé for Tom Mares, på Channel 4 News Denver, KCNC-TV, som var en del av NBC television. Hun ble opplært etter Tom Mares strenge regler for design og reklame, som var Art Director på tv kanalen.

Tom Mares vant Grammy award for sin design i USA på 90’ tallet. 


Mariann reiste tilbake til Oslo i 1989. Da det var vanskelig å finne jobb som reklametegner i 1989 pga. nedgangstider i Norge, startet hun like godt å male håndmalte truser med tekst og design, og solgte som «varmt hvetebrød» fra en stand på Oslo city i desember 1989. Videre i 1990, solgte hun håndmalte glass, tallerker og t- shirt fra stand på Oslo city. I slutten av 1995 åpnet hun en liten kunst- forretning i Arkaden senter i Karl- Johan med håndmalte glassprodukter, tallerker, vaser og små malerier. Forretningen gir svært bra helt inntil september 2007. Da ble hun brutalt slått ned av sin x- samboer og ble syk med kronisk hjernerystelse syndrom ( Post commotio syndrom).


I mai 2010 makter hun ikke mer pga sykdom, og avsluttet sin lille kunst fortetning med et svært tungt hjerte. Hun tok 1 års hvilepause og startet en ny stor forretning i Oslo sentrum i april 2011. Etter 1 og et halvt år maktet hun ikke lenger det store ansvaret med kunstbutikken sin, og stengte i oktober 2012. Allikevel, Mariann ga seg ikke. Tok på nytt 1 års pause og hvile, og startet et lite galleri med sin kunst i Kirkeristen i Oslo sentrum. Der solgte hun for det meste sine store malerier og sine håndmalte glassprodukter. Mariann malte etter kundens ønske, og skrev personlige tekster. Maleriene hun solgte var enten abstrakte eller figurative, eller etter kundens ønske. Allikevel, på grunn av hennes sykdom maktet hun ikke å jobbe mer enn under 50%, og hun klarte ikke å overleve økonomisk.


Hun lånte penger fra banken og sin far for å overleve. I mai 2018 innså hun at hun på nytt måtte avvikle sin drøm og lidenskap. 8 mai ble kunstlokalet stengt for godt. Siden det har Mariann malt litt på hjemmebane når helsen tilsier det. Hun lever et rolig liv i Bødalen på Slemmestad med sine firbente venner, en hund og tre katter, og fortsetter sin lidenskap; kunsten.


Hun åpner sitt hus som kunst galleri til våren i april. Det blir åpent første helg i hver måned i Østskogveien 11. Mariann har malt for flere kjemte personer oppigjennom årene som; The president of Pakistan, The Queen the 2md og Ghana; fredsprisvinner M.Yunus i 2006, Kongens medaljepris, Bjørn Dæhli, Magne Myrmo, Ole - Ivars, Per Sandberg, Mc Hammer i 1991, og Fantastic Negrito 2018, med flere. Tross sin sykdom vil hun fortsette å inspirere med sin kunst. Mariann har solgt mer enn 200 store malerier.